Yılmaz Birinci


A. Adaylar Anketler ve Analizler…

.


Merhaba değerli dostlar kıymetli okurlar malum eskiden her ay düzenli olarak köşe yazımız ve  çıkartmakta olduğumuz gazetelerimiz üç yıl önce yaşadığımız pandemi dolayısıyla tüm dünya genelinde yaşanan değişime bizde katılmış olduk. Bu bağlamda bir çok ulusal ve yerel gazeteleri gibi bizde internet üzerinden kurucusu olduğumuz Bayrampaşa ve Haber İstanbul gazetelerimizin haber sitelerinden haberlerimizi okurlarımıza aktarmaya başladık. Böylelikle yeterli okunmayan önemli bir israf olan  ve maliyetleri de her geçen gün katlanan gazetelerimizin maliyetlerinden kurtulmuş olup cumhuriyet  savcılığına bağlı  imtiyaz ismi düşürülmesin diye yılda 1 olmak kaydıyla gazetelerimizi çıkartma kararı aldık. Bu şekilde kısmen de olsa hem ekonomik yönden hem de israf engellenmesi yönünden doğru bir tercih yapmış olduk. Bunun yanı sıra,  siz değerli okurlarımızın da bizzat bilgisayarlarından ve cep telefonlarından hizmeti ayağına getirmeyi sağlamış olduk. Böylelikle sosyal medya üzerinden sizlere attığımız  haber linkleriyle çok daha kolay ve bir hayli etkin şekliyle gelişmeleri sizlere aktardığımız gibi aktarmaya da devam edeceğiz inşallah.

Gazetelerimizin 24.Yıl Dönüm Gecesi Gerçekleşti Aday Adaylara Söz Hakkı Verildi…

Bayrampaşa ve Haber İstanbul gazetelerimizin 24. Kuruluş Yıl dönümünün dayanışma gecesi yoğun katılımla gerçekleşti. Muhtelif partilerden 30 kadar aday adaylarının yaklaşık yarısının katılım sağladığı Aday adaylara ayırt etmeksizin her birine 5’er dakikalık konuşma hakkı verildi. Bazıları mazeret bildirerek katılamadığı, diğer bazılarının da hiçbir yerde gözükmedikleri gibi  bir nevi formalite aday adayı  oldukları açıkça gözlemlendi. Her birinin anlamlı konuştuğu programda  Katılımcı aday adaylar merakla pür dikkat dinlenildi.    

Genel Seçimler Ardından Yerel Seçimler de Start Aldı Finale Yaklaşıldı…

Malumunuz Mayıs ayında yaşanan cumhur ve genel seçimlerde ittifaklar dahil  tüm siyasiler sınıfta kalmıştı. Burada yakalanamayan başarı şimdi ise, 3 ay sonraki 2024 mart ayında gerçekleşecek yerel seçimlerde başarı yakalanması  hedeflenmektedir. En çok sorulan soruların başında il ve ilçelerde değişim olur mu? olmaz mı sorularıdır. Eski bir siyasi ,tecrübeli bir stk’cı ve etkin bir gazeteci yazar olarak yerel yönetimler ile ilgili konuyu yorumlamam gerekirse; elbette, bir çok illerde ve ilçelerde değişim olacaktır. Her ne kadar da hüsrana uğrayan ittifak partiler söylemlerine göre  kendi adaylarını çıkartacaklarını  söyleseler de; Başta İstanbul ve bir çok ilçelerde kısmen de olsa  ittifakların devam edeceği kanaatindeyim. İBB’ ye bakıldığında ise, iktidar tarafından çok etkin bir aday çıkartılmadığı taktirde mevcut başkan İmamoğlu zorda olsa tekrar seçimi kazanma ihtimalinin yüksek olacağını  zannediyorum. Kendi ilçemiz Bayrampaşa ve sınır ilçelerimiz ile ilgili de kısa bir yorum yapmak gerekirse; başarısızlıkla suçlanan Sultangazi mevcut Belediye başkanı  değişime uğrama  ihtimali yüksek olan ilçelerin başında geliyor. Eyüpsultan Belediye başkanı yeterli olmasa da nispeten başarılı gözüktüğü ve  tekrar yerini koruyacağı sanılıyor. Ancak, geçen dönem çok az oyla seçimi kaybeden Ana muhalefetin Eyüpsultan’daki  aktif rakip adayı Emel Bilenoğlu veya onun gibi  sosyal ve saygın kişiliğiyle tanınan Dr. Aytekin Parmak’ın gibi  birinin adaylığı onaylanırsa Mevcut başkanı bir hayli  zorlayacağı gözüküyor. Fatih, Zeytinburnu ilçelerinde ise, henüz değişim söz konusu olmaz diye gözüküyor. İBB için de aday adayları arasında adı geçen Esenlerin Belediye başkanı şayet İBB için onay alamaz ise, yine Esenlerde  yerini koruyacağı sanılıyor. 

Bizim Meşhur Bayrampaşa İlçemizin Durumu ;

 bir kez daha başkanlığa adayım diyen dur durak bilmeden atom karınca gibi çalışan mevcut başkan Atilla Aydıner yaşına göre yüksek performansı ile şaşırtıyor. Ancak; Bayrampaşa halkı ağırlık olarak değişim istiyor. Bunun sebebine gelince; özünde iyi bir insan ve iyi bir aile reisi olan Başkan Aydıner 12 yıl önce üstlendiği başkanlık makamını devraldığı gibi, eski dönem başkanın aynı ekibiyle devam etmesi ve sürekli içeriden sabote edilmesi iyi niyetinin suistimal edilmesi eski başkanın döneminden kalma uzun yıllardır aynı firmaların uçuk fiyatlarla belediyeden aralıksız ihale alması gereksiz faaliyetlerle israfların önüne geçememesi gerçek dostlarını ihmal etmesi işçi ve memur kadrolaşmasında bile kader birliği yaptığı işçi ve memurlar yerine tam aksine kendinle uğraşanların yakınlarına sahip çıkması dostlarıyla dost olmayanların ayıramaması her geçen gün kırgınların artması değişim istenmesinin sadece bir parçası olarak biliniyor. 

Gerçek ve Formalite Aday Adaylar…

Aday adaylara bakılırsa, Bayrampaşa gibi 11 mahalleli yaklaşık 300 bin nüfuslu ve takriben 200 bin seçmenli   küçük bir ilçede iktidar partisinden 20 aday adayının çıkması, her dönemde olduğu gibi, bu rakamın yarısı olan takriben 10 kadarı  formalite olarak çıktığı zannedildiği gibi, kiminin  cesaretini ortaya koyması,  kiminin birileri tarafından çıkarılması, kiminin de, desinler için reklam olsun diye bu işe soyundukları  gözlenmektedir. Diğer 10 kadar kişinin ise, bir kısmının tanınırlıkları yüksek  olan belli bir  kariyer ve kriterlere haiz olanlar arasından  5 tanesinin  içinden en donanımlı ,en güçlü referanslı, performansı en yüksek olan  ve en çok oy karşılığı bulunan kişiler arasında  öncelikli olarak tercih edileceği bilinmektedir. Bu durum hasıl olduğu taktirde, mevcut başkanı zorlayacağı gözlenmektedir. Şayet, rakip aday adaylar teşkilat yoklaması ve parti içi  yapılan anket araştırmalarında mevcut Başkan Atilla Aydıner’in performansının üzerine çıkamadıkları taktirde, her ne kadar da metal yorgunluğu  ve yaşının  ilerlediği bahanesiyle değiştirmek istedikleri mevcut Başkan Aydıner’in  bir dönem daha başkan olabilme şansının çok zor da olsa  yakalayabilme ihtimali olabilmektedir. 

Ana Muhalefet A. Adayları…

Ana muhalefet partisi CHP’den de 8 aday adayın çıktığı kişiler arasında 8 aday adayın resmiyet açısından aynı eşit haklara sahip olsalar da, ancak,  4 güçlü isimler  arasından yukarıdan referansı yüksek olan en güçlü 2 kişiden birinin aday olacağı dillendirilmektedir.     

Ak Partiden 20 CHP’den 8 ,İyi Parti’den 1, YRP 1, Zafer Partisinden 1, BBP’ den 1,BTP’den 1  hatta belki de son anda bu partilerden birkaç aday  adayı daha çıkacağı sanılmaktadır. Bunun yanı sıra, ittifak ile genel seçime giren SP direk aday çıkartacağı, G.P Deva ve Memleket partilerinde henüz aday çıkartıp çıkartmayacaklarına dair henüz karar veremedikleri gözlenmektedir. Edinilen bilgilere göre de gelişecek durumlara göre Belediye başkan aday adayı çıkartacakları düşünülmektedir. 

Meclis Üyeleri ve Aday Adayları Durumları.

Bayrampaşa ilçemizde Ak partiden Yaklaşık  100-120 ,CHP’den 50-60 ,Diğer Partilerden de takriben  20-30 Kadar Meclis üyesi aday adayı çıkacağı tahmin ediliyor. 

Buna göre 37 Meclis üyesinin bulunduğu ilçemizde meclis üyelerinin  büyük bir bölümünün değişeceği gözlerden kaçmıyor. Bilindiği gibi 2019 yerel seçimlerinde İyi Parti henüz 1,5 yıllık parti iken, CHP ile ittifak ederek seçime girip üç meclis üyesi elde etmişken ,MHP İle ittifak seçimine giren Ak Partinin çok az oy ile seçimi kazanmasına vesile olan o dönemde 50 yıllık MHP’ye en az 3 meclis üyesi verilmesi gerekirken sadece 1 meclis üyesi verilmesiyle geçiştirilmesi ve buna sesiz kalınmasının nedeninin öğrenilememesi ülkücüler içinde uzun bir süre tartışma konusu olmuştu. Bunun yanı sıra, yanlış tercih edilen ve seçilen 1 meclis üyesinin de  bir müddet sonra cezaevine düşmesiyle yeri boş bırakılmış yerine ise, yedekten başka birinin konulma hakkı olmasına rağmen teşebbüste bulunulmaması ayrı bir polemik konusu olmuş ve 5 yıl boyunca parti temsil edilememişti. 

Bu seçimlerde geçmişten ders alınarak yapılması gereken; sözde geçmişte mücahit sonra müteahit daha sonra ise  her işe müsait olan iş takipçiliği yapan değil,  hangi parti olursa olsun kendi partisine hizmet etmiş adı şaibeye karışmamış belli bir mezuniyeti olan etrafında saygınlığıyla tanınan halkın sorunlarını meclise taşıyan oy karşılığı bulunan meclis üyelerinin olması gerekmektedir. Aksi taktirde yine aynı hatalar yapılarak, parası var diye veya yandaş diye listeye koyulacak kişi veya kişiler birilerin isteğiyle istedikleri gibi kullanırım düşüncesiyle  hareket edildiği taktirde, beklenilen oyların bir önceki seçimlerden alınan düşük oyların aksine daha da düşük oy  alınacağı gözlerden kaçırılmaması gerektiğinin  altını çizmek isterim. Onun için mevcut meclis üyeleri içerisinde mecliste  önemli önergeler  veren meclisi terleten halkın teveccühünü elde eden ulusal ve yerel medyada  ses getiren mevcut ve yeni eklenecek saygın ve seçkin meclis üyeleri değerlendirilmelidir.      

Mahalle Muhtarları Tamam mı…Devam mı…

Yerel seçimler içerinde Mahalle muhtarlık seçimleri de dahil olduğu için bir çok muhtar adayları da yavaş yavaş kendilerini göstermeye başladı.11 mahallesi bulunan Bayrampaşa ilçemizde bana göre mahalle muhtarların bir kısmı kısmen de olsa  değişim yaşanacağını sanıyorum. Muhtarını değiştirmek isteyen halkın büyük bir bölümü muhtarın mahalle sorunlarına çözüm bulamadıkları için ve bazılarının da belli bir yaşa geldikleri ve yoruldukları dolayısıyla gerek kendi isteğiyle gerek önerilerle  değişime gitmenin özellikle de gençlerin önlerinin  açılmalarına  ön ayak olacakları sanılmaktadır. Anlaşılacağı üzerine geçmişte olduğu gibi hemen hemen her mahallede 5-6 hatta daha fazla muhtar  adayı çıkacağı sanılmaktadır.     

A. Aday Anketi Nasıl Olur? Nasıl Olmaz..? 

Son günlerde en çok sık sorulan soruların başında anketler ile ilgili sorulara muhatap olmaktayım. Bana neden Anket yapmıyorsun? diye sorduklarında, şu cevabı veriyorum; İlkeli gazetecilikte dere bulandırmak ,sazan balığı gibi zıplamak, istediğini şişirmek, istemediğini indirmek etiksel açıdan asla doğru  değildir. Aday adaylar kendilerini  açıklamadan ve müracaatta bulunmadan aday adaymış gibi göstermek asparagas  uyduruk anket olur. Maalesef  bir çok il ve ilçelerde  birçok sözde gasteciler sanki anket firmasıymış gibi  güya anketler yapıp ve bu ankette başkan aday adaylıklarıyla hiç alakası olmayan kişileri aday adayı  gösterip dere görmeden paçayı sıvayıp bir nevi bulanık suda balık avlamaya kalkmakta ve kendilerini avutmakta ve madara duruma düşmektedirler. 

Bu hususta bir çok kişi beni arayıp böyle saçma sapan şeyleri ciddiye almadıklarını ancak bu işi ciddi yapanlara da ihtiyaç olduklarını dile getirerek bu hususta  benim anket yapıp yapmayacağımı sormaları üzerine, bende; Anket olması için kişiler önce resmi müracaat etmiş olmaları  ve  açıklamaları gerekir. Ondan sonra ise, mini ve kısmi  de olsa anket yapılabilir dedim. Bunun dışında ciddiyet dışı olur ve gazetecilik ayağa düşmüş olur diye ifade ettim. Bu arada beni bilen bilir ki; ben asla hiçbir zaman böyle dümen suyu akıntısına kapılıp sözde  anket manket uyduruk  işlerle iştigal olmam. Elbette  yaparsam da doğrusunu yaparım  dikkat çekeyim diye dümen suyuna gitmem desinler için birilerinin ağzına sakız olmam. Üstlendiğim sorumluluğumu taşırım alnımın akıyla işimi yaparım. Zaten genellemeye bakılırsa yapılan hiçbir anket güven odaklı değildir. Şayet yapılacaksa gerçekten objektif ve  adilce olmak kaydıyla ancak o şekilde yapılabilmelidir.

Dümen Suyuna Gitmeyiz Objektifliğimizi Muhafaza Ederiz. 

Muhtemelen Aralık ayının sonunda veya en geç Ocak ayının başında aday adaylar arasında Aday olacak kişiler şekillenmiş olacaktır. İşte asıl ondan sonra hem Adayların haberlerini hem de gerçek anketlerini tıpkı eskiden olduğu gibi bizde o zaman yapmaya çalışacağız. Bu arada  her ne kadar manipülasyondan ötürü bu anket işine sıcak bakmasam da ısrarlı talep üzerine 3 günlüğüne sosyal medya üzerinden hem iktidarın hem de ana muhalefetin aday adaylarıyla ilgili kısmi  mini bir anket oluşturdum ve sonuçları da olduğu gibi net paylaşmış oldum.    Birlerinin yaptığı gibi dikkat çelip reklam pastası kapmak için  istediklerini önde istemediklerini geride gösterip  sözde uyduruk anket hikayeleriyle kendimi meşgul etmedim. 

Not: Bir sonraki köşe yazımız Adaylar netleştiğinde yeni yılın  Ocak ayında tüm belediye başkan adayları ve meclis üyesi  adayların listeleri  belirlendiğinde  farklı yorumlarla bir önceki ve yeni olacak seçim dönemini mukayese ederek ve yeni seçimlerde partilerine katkı sağlayacak adaylığa haiz veya  katkı sağlayamayacak  haiz olmayan Başkan ve Meclis üyeleri adaylarıyla  ilgili değerlendirmelerde bulunacağım .       

Bu vesileyle T.C Cumhuriyetimizin kuruluşunun 100. Yılını görmemin ve coşkuyla kutlamalarında yer almamın sevincini yaşıyor nice yüz yıllar dileklerimi iletiyor yeni yılımızın hayırlara vesile olmasını temenni ediyor bunun yanı sıra, tüm ciddi aday adaylarımıza çıktıkları yolda  başarılar diliyor saygılar sunuyorum.