Tarih: 13.08.2024 14:49

Türk Turan Kurultayı Macaristan’da Gerçekleşti…

Facebook Twitter Linked-in

Ev sahibi  Antropolog Macar Turan Vakfı Başkanı Andras Biro, Atilla'nın torunları olarak Ergenekon'dan çıkarak dünyaya yayılan tüm Türk Dünyasıyla kucaklaşmanın büyük mutluluğunu  yaşadığını belirtti. 

Macaristan'da Büyük Hun-Türk Kurultayı Türk kavimlerini yakınlaştırmak amacı ile düzenlenmekte olup organizasyonun ilki 2008 yılında Kazakistan'da gerçekleştirmişti. Kazakistan'daki organizasyondan sonra kurultay, her iki yılda bir Macaristan'da devam etmektedir.

Büyük Hun-Türk Kurultayı’nın düzenlenmesi ile ilgili ilk fikri, 2006 senesinde Macar Antropolog Andras Zsolt Biro tarafından benimsenmiş olup Hun-Türk Kurultayı’na, her dönem olduğu gibi  Azerbaycan Türkleri, Başkurt, Bulgar, Avar, Buriat, Japon, Karakalpak, Kazak, Kırgız, Madyar Boyu, Özbek, Moğol, Tatar, Türkmen, Türkiye Türkleri, Uygur, Macar, Saha ve Kuzey Kıbrıs Türkleri gibi pek çok Türk kökenli milletlerden  katılım sağlanmıştır.

Macaristan Turan Vakfı Başkanı Andraş Biro’nun öncülüğündeki tertiplenen Kurultay protokoluna KKTC Meclis Başkanı Zorlu Töre, Türk Devletleri Teşkilatı Genel Sekreteri Kubanıçbek Ömüraliyev, KKTC adına Rauf Denktaş’ın oğlu Serdar Denktaş, Avrupalı Ülkücüler İstişare Heyeti Başkanı Mehmet Emin Kaya, TBMM Milletvekilleri, Erdebil Horasan Alevi Ocakları Başkanı Ali Aker, Gazeteci Vedat Yenerer Türkiye Cumhuriyeti’nin Budapeşte Büyükelçisi Gülşen Karanis Ekşioğlu, Macaristan Meclisi Başkan Yardımcısı Sandor Lezsak, TÜRKSOY Genel Sekreteri Sultan Raev, TÜRKPA Genel Sekreteri Mehmet Süreyya Er, Türk Akademisi Başkanı Şahin Mustafayev, TBMM millet vekillerinden Hasan Turan ve İhsan Barutçu  KKTC Türk Birliği Dayanışma Derneği Başkanı Prof.Dr. Güven Arıklı ile KKTC’nin Budapeşte Temsilcisi Çağrı Kalfaoğlu ve Temsilcilikte görevli Birsen İkizer Kalfaoğlu’nun yanı sıra bir çok Türk dünyası sevdalısı sivil toplum kuruluş temsilcileri katıldı.

(Bayrampaşa ve Haber İstanbul Gazeteleri)




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —